İhram Nedir? Sünnetleri ve Vacipleri Nelerdir?(Geniş Bilgi) - Dini Bilgiler


İHRAM


İhram, ilmihal dilinde hac veya umreye gitmeye niyet eden kişinin, diğer zamanlarda mubah olan bazı fiil ve davranışları belirli bir süre boyunca yani hac veya umrenin rükünlerini tamamlayıncaya kadar kendi nefsine haram kılması anlamındadır. Namaza başlama tekbiri anlamına gelen tahrîme ile ihram kelimeleri aynı kökten türemiş ve anlamları birbirine çok yakın iki kelime olduğu gibi, ait oldukları ibadetteki fonksiyonları da birbirine çok yakındır. Hatta ihram için mecazen ‘haccın başlama tekbiri’ demek mümkündür.

Normal zamanda helâl olan bazı haller ihramlı için yasak hale gelir. Kılık-kıyafet, cinsel hayat ve avlanmak gibi… Bu yasakların ihlâli, yasağın çeşidine ve ihlâl biçimine göre değişen cezaları gerektirir. Bu cezalar kurban kesmek, sadaka vermek, bedelini ödemek ve oruç tutmaktan ibarettir.

Bu yasaklar niyet ve telbiye anından itibaren başlar ki, zaten niyet ve telbiye ihramın rüknüdür. Bu bakımdan hac ve umreye niyet edip telbiye yapmaya “ihrama girmek”, ihrama giren kişiye “muhrim” (ihramlı) denir. İhram giymek ise hac törenlerinin ifası sırasında giyilmek üzere yün, pamuk veya ketenden hazırlanmış beyaz renkli giysiyi (ihramlık) giymek anlamındadır.

İhramın Vacipleri:

İhramın iki vâcibi vardır.

1)Mîkat sınırını ihramsız geçmemek.

Uzaklardan gelip doğrudan Harem bölgesine gidecek olan Âfâkýler, mîkat sınırını ihramsız geçerlerse cezâ (dem) gerekir. Ancak, mîkatı ihrama girmeden geçen kimse, henüz hac veya umre menâsikinden herhangi birine, meselâ kudüm veya umre tavafına başlamadan mîkata dönüp orada ihrama girerse ceza düşer. Bu kişinin, ihramsız geçtiği mîkat sınırı yerine; bulunduğu yere daha yakın bir mîkata gidip orada ihrama girmesi mümkündür. Mîkatı ihramsız geçtikten sonra, hac veya umre menâsikinden birine başlanmışsa artık mîkata dönülse bile ceza düşmez.

2) İhram yasaklarından sakınmak.

İhrama giren kimsenin ihram süresince davranışlarını haccın anlam ve amacıyla da bütünlük sağlayacak şekilde kontrol altında tutması ve belirli yasaklara uyması gerekir.

İhramın Sünnetleri:


İhrama girmeden önce gerekiyorsa tıraş olmak, koltuk altı ve kasık kıllarını temizlemek, tırnakları kesmek.

İhramdan önce temizlik maksadıyla gusletmek, su bulunmaz veya suyu kullanma imkanı olmazsa abdest almak. Gusletmek abdest almaktan daha faziletlidir. Abdest almak için su bulunamazsa, teyemmüm etmekle sünnet yerine gelmiş olmaz. Ancak bu durumda ihram namazı için teyemmüm edilir.

İhram için gusül temizlik maksadı ile yapıldığından, hayız ve nifas hallerinde bulunan kadınların, abdestli bulunanların ve ihrama girecek olan çocukların da gusletmeleri sünnettir. Hz. Peygamber (s.a.s.) “Nifas ve hayız halinde olan kadınlar mîkâta geldiklerinde guslederler, ihrama girerler ve Kâ’be’yi tavaf etmek dışında bütün hac menâsikini yerine getirirler”(Ebû Davûd, Menâsik,10. II, 357.) buyurmuştur.

Erkeklerin, iç çamaşırları dahil giysilerini, çorap ve ayakkabılarını çıkararak bürünecekleri özel ihram örtüsünün, biri vücudun belden aşağısını, diğeri ise baş hariç vücudun belden yukarısını örten iki parçadan oluşması.

NOT: Belden aşağısını örten kısma “izâr”, baş hariç vücudun belden yukarısın örten kısma da “rida” denir.

İhramdan (niyet ve telbiyeden) önce vücuda güzel koku sürünmek müstehaptır. İhrama girdikten sonra bedende kokunun kalması ihrama zarar vermez. Elbiseye koku sürmek ise caiz değildir.

Elbiseler çıkarılıp “izar” ve “rida” ya büründükten sonra, kerahet vakti değil ise, ihrama girmeden önce iki rekat ihram namazı kılmak.

Bu namazın ilk rekatında Fatiha’dan sonra “Kâfirûn”, ikinci rekatında ise “ihlas” sürelerinin okunması efdaldir.

Niyeti dil ile (sesli olarak) yapmak.

Telbiyeyi namazdan sonra yapmak.

NOT: Telbiye, ihramın iki rüknünden biri olup, ihrama girerken "Lebbeyk, Allahümme lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk. İnne'l-hamde ve'n-ni'mete leke ve'l-mülk lâ şerîke lek (Allah'ım, davetine isteyerek uydum, emrine amadeyim. Senin eşin ve ortağın yoktur. Sana yöneldim, hamd senin, nimet senin, mülk de senindir. Eşin ve ortağın yoktur)" demektir.

İhramlı bulunulan süre içinde her fırsatta telbiye söylemek. Erkekler yüksek sesle telbiye getirirler, kadınlar ise telbiye sırasında seslerini yükseltmezler.

Hac için ihrama, hac ayları başladıktan sonra girmek.

İhramın Yasakları:

Hac veya umre yapmak üzere ihrama giren kimse, daha önce helal olan bazı şeyleri, ihram süresi içinde kendisine haram kılmış olur. Haram kılınan bu şeylere “ihram yasakları” denir. İhram yasaklarını ihlal etmek cezayı gerektirir.

Peygamberimiz (s.a.v.) :

“Kim hac yapar da kötü söz söylemez, cinsel ilişkide bulunmaz ve günah işlemezse (kul hakları hariç) annesinden doğduğu günkü gibi (tertemiz olarak) döner”(Buhârî, Hac, 4, II, 141.) buyurmaktadır.

“Cezalar”; bedene , dem , sadaka-i fıtır ve oruç olmak üzere 4 çeşittir.

“Bedene ”, deve ve sığır cinsinden kurban; “dem ” koyun ve keçi cinsinden kurban demektir.

“Sadaka-i fıtır”, fitre miktarı sadaka vermektir. Bu da bir insanı sabah akşam doyuracak gıda ya da bunun karşılığı paradır.

İhramlıya Yasak Olmayan Şeyler:
Hac veya umre ihramında bulunan kimsenin yapması mübah olan bazı şeyler şöyle sıralanabilir:

  •  Balık ve su ürünlerini avlamak.
  • Kümes hayvanlarını kesmek.
  • Kokusuz sabun kullanmak.
  • Sürme çekmek.
  • Sünnet olmak.
  • Şemsiye kullanmak, ağaç ve çadır gibi şeylerin altında gölgelenmek.
  • Bele kemer ve para çantası bağlamak.
  • Çanta ve benzeri şeyleri boyuna asmak.
  • Silah taşımak, yüzük ve kol saati takmak.
  • Yılan, akrep, fare, kara sinek, bit, pire ve yırtıcı hayvanları öldürmek.
  • İhram örtülerini çıkarıp yıkamak, başka bir örtü ile değiştirmek.
  • Dişleri fırçalamak.
  • Kırılan tırnağı kesip atmak.
  • Kan aldırmak,
  • Diş çektirmek.
  • İğne vurdurmak.
  • Yara üzerine sargı sarmak.
  • Boyundan aşağısını yorgan ve battaniye gibi bir şeyle örtmek
  • Palto ve ceket gibi bir şeyi giymeden omuzlara almak.
  • İhramsız kişi tarafından avlanan kara avının etinden yemek.
  • Koku satılan dükkana girmek ve oturmak.

İhrama ne zaman girilebilir? İhrama girme sınırlaması var mı?


İhrama girme zamanı hac aylarıdır. Kur’an-ı Kerim’de “Hac (ayları) bilinen aylardır” ifadesi ile bu zaman dilimi kast edilmektedir. (Bakara, 2/197.)

Hac ile ilgili menâsikin ilki olan ihrama bu aylar içinde girilir. Ancak Hanefî, Malikî ve Hanbelî mezheplerine göre, mekruh olmakla birlikte hac aylarından önce de ihrama girilebilir.

Şâfiî mezhebine göre, bu vakitten önce hac için ihrama girilmez, girilirse bu ihram, hac için değil umre için geçerli olur. (Şirbînî, II, 223)

Umre için ihrama girme konusunda bir zaman sınırlaması yoktur. Yılın her hangi bir zamanında umre için ihrama girilebilir. Hac mevsiminde, arefe günü ile, Kurban bayramının dört gününde umre için ihrama girmek ise tahrîmen mekruhtur.

Değerli Dostlarım Rabbim Cümlemize Hac ve Umre İbadetlerimizi Yapabilmeyi Nasip Eder İnşAllah... Konumuzu Beğendiyseniz Paylaşarak Bize Destek Olabilirsiniz ve Ayrıca Başka Bir Müslüman Kardeşimizin Konudan Faydalanmasını Sağlayabilirsiniz.

Yorum Gönder

[facebook][blogger][disqus]

MKRdezign

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript Devre dışıLütfen Tüm Widget'ı Görmek İçin Javascript'i Etkinleştirin